Monday, February 28, 2011

Organik üretim Nedir?

Organik üretim, bir taraftan agronomik (tarımsal-ekonomik) malların ulusal piyasa için yeterli ve sürdürülebilir şekilde üretilmesini, diğer taraftan bu süreç içerisinde ekosistemin de korunmasını hedeflemektedir.Amaçlanan bu başarı, biyosfer hakkında sahip olunan bilgiye, sorumluluğa ve saygıya dayanmaktadır.

Organik üretim daha kaliteli bir hayat sürmek isteyen insanlara güvenli gıda ve gıda dışı ürünleriyle enerji, güzellik ve eğlence olanakları sunan, aynı zamanda gıda ve hizmetleri üreten insanlara da ekonomik yara sağlayan bir üretim sektörüdür.

Organik üretim daha genel bir kavram olarak gözüküyor. Organik tarım , ekolojik yaşam ve bio ürünler diye üç ana bölümde incelediğimiz organik üretim, bio gıdalar yanında gıda dışı bio ürünler ile agraturizm, eko-turizm, agro-eko turizm gibi ekolojik yaşam etkinliklerini de kapsıyor.

Başlangıçta tarım topraklarının korunmasını hedef alan organik üretim, zamanla genişleyerek tüketicilere sağlıklı beslenmesi konusun da kamsamına almış;üretim yapan kişinin haklarının , üretime katılan hayvanların refahını gözetmeyi ve adil ticaret yapmayı hedefleri arasına katmıştır.

Türkiye'de organik üretim sektörü:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı,
Sağlık Bakanlığı,
Çevre ve Orman Bakanlığı,
Kültür ve Turizm  Bakanlığı gibi değişik Bakanlıkların yetki ve ilgi alanına girmektedir.

Organik kent tarımı ile su koruma havzalarında organik tarım söz konusu olunca, belediyer de devreye girmektedir.

No comments:

Post a Comment