Wednesday, November 23, 2011

Katkısız Bal Olur mu? | Organik Bal

Bu soruya peşinen vereceğimiz cevap evet kesinlikle olur.

Arıcılar , hem arılarının daha kuvvetli olması ,  hem de daha çok bal üretimi yapabilmek için , arılarına besin takviyesi olarak şeker veya şekerli katkı maddeleri vermektedirler.  
Piyasada satılan balın çok büyük bir kısmı bu şekerli ballardan oluşmaktadır. Maalesef artık arıya şeker vermek sıradan bir davranış olarak görülmektedir. Hatta verilen şekerin azlığı çokluğu kıyaslanarak , arıya şeker verilir ama az verilmesi gerekir düşüncesi benimsenmiştir.  
Peki ; şeker verilmeden de bal üretilebilir mi? Evet üretilir. Az üretilir , çok değerli olur , ticari olarak sürdürülmesi , bu piyasa şartlarında zordur. Ama üretilmesi mümkündür. İşte biz balımızın 0 ( sıfır ) şeker ile üretildiği konusunda size garanti veriyoruz ve bununla gurur duyuyoruz.  
Diyebilirsiniz ki , arıya neden şeker veriliyor da saf bal üretimi tercih edilmiyor? Arıya şeker verilerek alınan balın miktarı , şeker verilmeden , organik üretim yapılınca üretilen baldan 5-10 kat daha fazladır. Bu da sanırım bu soruya net cevabı vermektedir.  
Kaldı ki , mevsimsel şartların olumsuz olması durumunda örneğin aşırı soğuklar , kışın uzun sürmesi , aşırı sıcaklar , kuraklık , rüzgar, don , fırtına , çekirge sürüleri  vs gibi olumsuz etkenler saf bal üretimini olumsuz olarak etkilemektedir. Arıların kovan içinde sağlıklı olmaması , üşümesi , hastalanması , kovan dışına çıkmakta zorlanması , çıktığında da yeterli gücü bulamaması , bulsa bile bal toplayacağı çiçeklerin yetersiz olması sözkonusudur. Oysa  arıya şeker verdiğinizde , arı çok az miktarda çiçek nektarı toplamış olsa bile bunu şeker ile harmanlayarak bal üretebilir ve bal rekoltesi yüksek miktarlarda olur.  

No comments:

Post a Comment