Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Dağlı, Organik sigara, normal sigaradan daha az öldüren bir sigara değil dedi.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Sakarya İl Tütün Kontrolü Kurulunun sigara yasağına destek veren kişiler için düzenlediği ödül törenine katıldı. Prof. Dr. Dağlı, tören öncesinde Adapazarı Kültür Merkezi nde düzenlediği basın toplantısında, 19 Temmuzda kapalı alanlarda sigara içmenin yasaklanacağını hatırlatarak, Türkiye nin dumansız 6. dünya ülkesi olacağını söyledi. Türkiye de yasanın uygulanmasına çok az bir zaman kala kanunun önüne geçmeye çalışanların organik sigara tartışmasını ortaya attıklarını ifade eden Prof. Dr. Dağlı, şunları kaydetti:
“Organik sigara normal sigaradan daha az öldüren bir sigara değil. Tütün tarımını organik de yapsanız, içine katkı maddeleri de koymasanız, aynı derecede öldürücüdür. Bunun arkasında büyük sigara firmaları var. Daha önce değişik ülkelerde aynı taktikler denenmiştir. Organik domates daha sağlıklı olur da organik tütün sağlıklı olmaz mı görüşüyle halkın aklını bulandırmaya çalışan bir pazarlama taktiğidir.
İyi bir pazarlama buluşudur, ama geçerli değildir. Meclis kürsüsünde de iki gün önce benzer bir tartışma oldu. Organik sigara içilsin, bu kanun yerine organik sigara içimine geçilsin gibi. Organik sigara diye bir sigara yoktur. Tütünün her türü, her şekliyle öldürücüdür. Daha az öldüren bir sigara yoktur.”
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddeler Mücadele Şube Müdürü Uzman Dr. Peyman Altan ise tamamen dumansız ortamlar için haklı gerekçelerin ve bu konudaki delillerin bilim dünyasında giderek arttığını belirterek, hiçbir havalandırma sisteminin sigara dumanını yok etmediğini gösteren kanıtların olduğunu bildirdi. Vatandaşların organik sigara gibi şeyleri ciddiye almaması gerektiğini kaydeden Uzman Dr. Altan, “Bakanlık olarak bu konuyla ilgili gerekli tekzibi de yapacağız” dedi.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Genel Sekreteri Mustafa Seydioğulları da sigara yasağı başlamasından bu yana denetimlerin yapıldığını ve şu ana kadar kesilen cezanın 2.5 milyon TL civarında olduğunu kaydetti.
Saturday, August 20, 2011
Tarım Bakanlığı 4200 Personel Alımı 2011
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Tarım bakanlığına 1.700 personel alınacağını, alınacak personel arasında sosyologların da bulunacağını söyledi.
Bakan Eker, Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü’nce “Netcad Kampüs Eğitimi” alan 114 personel için düzenlenen sertifika töreninde, iktisadi bir faaliyet olan tarımı, gelişen teknoloji ile buluşturmanın önemli olduğunu söyledi.
Dünyadaki bütün üreticilerin rakipleri, bütün tüketicilerin de müşteri olduğunu kaydeden Eker, ancak bu perspektif ile Türkiye’de tarım sektörünün kendi avantajları için gıda üreten bir sektör olmanın yanında, dünya pazarlarına ürün satan bir sektör haline dönüştürebileceğini belirtti.
Çiftçiye götürdükleri hizmetlerin miktar ve kalitesini artırmak, çiftçinin yaptığı çalışmaları teknolojiye uygun en son geliştirilmiş bilimsel araştırmaların sonuçları ışığında, modern tekniklerin kullanıldığı bir faaliyete dönüştürmek için bir dizi tedbir aldık aldıklarını bildiren Eker, bunun için eleman aldıklarını kaydetti. Eker, şöyle dedi:
“Tarım Bakanlığına en son bizden önce 1989 yılında toplu eleman alımı yapılmıştı. 1989 yılında sınavla 250 kişi alınmıştı. Daha sonra 2000′li yılların ortalarına kadar Bakanlığa toplu eleman alınmadı. Bu dönemde 14 bin 750 teknik eleman aldık. İki gün önce ÖSYM’ye bir yazı yazdım. İllerin ihtiyaçlarına göreçeşitli branşlarda bin 700 kişi alıyoruz. Artık sadece harita mühendisi veya diğer mühendisleri çalıştırmıyoruz. Bin 700 kişi içinde sosyologlar da alıyoruz. Çünkü kırsal sosyolojiyi bilmeniz tarımda çalışan insanların sosyal ilişkileri, sosyal hayatı, toplumsal sorunlar bakımından önemli. Çünkü bu sektör aynı zamanda küçük ölçekli bir toplum. Bir sosyolog gözü ile bu sektörü analiz edecek bir bakış açısına ihtiyaç var. Her ile en az bir sosyolog atayacağız.”
Eker, Mart ya da Nisan ayında Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL) kapsamında 2 bin 500 kişinin daha alınacağını söyleyerek, “Böylece TARGEL personeli sayımız 7 bin 500 kişi olacak. Her köyde bir kişi görevlendirsek 7 bin 500 kişi eder. Biz ziraat mühendisi ve veteriner hekimi kravat takıp kent merkezinde masa başında otursun diye almıyoruz. Tarlada, merada, bağda, bahçede, çayırda çiftçi ile birlikte yaşayacak. Ona yol gösterecek. Ona yaptığı üretimin önemini anlatacak. Tarım danışmanı çiftçiye az maliyetle nasıl verim artışı sağlayacağını anlatacak. Masa başında mesai saati ile çalışarak tarım kalkınmaz” diye konuştu.
Tarım Bakanlığı’nın alacağı personel sayısı bin 700 personel sayısına TARGEL için alınacak 2 bin 500 kişi eklendiğinde toplam 4 bin 200 kişi olacak.
Tarım 2011'de yapılacak destek belli oldu
Bu yıl 5 milyar 869 milyon lira olarak gerçekleşmesi öngörülen tarım destekleme bütçesi gelecek yıl 256 milyon lira artışla 6 milyar 125 milyon liraya yükselecek.
2011 Yılı Programı'na göre, gelecek yıl alan bazlı tarımsal destekleme ödemelerine 2 milyar 213 milyon lira, fark ödemesi destekleme hizmetlerine 2 milyar 68 milyon lira, hayvancılıkdesteklerine 1 milyar 267 milyon lira ayrılacak.
Alan bazlı tarımsal destekleme ödemelerinin 101 milyon lirası organik tarım, iyi tarım, toprak analizi için kullanılacak . Mazot için 550 milyon lira, gübre için 680 milyon lira, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı için 70 milyon lira, çevre amaçlı tarım alanlarının korunması için 13 milyon lira ödenecek.
2011 yılında fındık için 707 milyon lira ödeme yapılması, alternatif ürüne geçenlere tütün için 8 milyon lira, fındık için 19 milyon lira ödenmesi öngörülüyor.
Öte yandan, bu yıl 11 milyon lira olarak gerçekleşmesi öngörülen patates siğili desteği gelecek yıl verilmeyecek. Çay budama tazminatı ve masrafları için 65 milyon lira destek sağlanacak.
Fark ödemesi destekleme hizmetlerine ise 2 milyar 68 milyon lira ayrılacak. Bu miktarın 1 milyar 116 milyon lirası arz açığı olan ürünler için, 790 milyon lirası hububat, 115 milyon lirası çay, 47 milyon lirası ise bakliyat (kuru fasulye, nohut, mercimek) için kullanılacak .
Kırsal kalkınma amaçlı tarımsal desteklere 302 milyon lira, tarım sigortası destekleme hizmetlerine 100 milyon lira ödenecek. Afetten zarar gören çiftçilereyardım ödemelerinin 11 milyon lira olması planlanıyor. Bu rakamın bu yıl için 138 milyon lira olarak gerekleşmesi bekleniyor.
Diğer tarımsal amaçlı desteklere ise 50 milyon lira ayrılacak.
2011 yılı programında, GAP Eylem Planı kırsal kalkınma ve hayvancılık destekleri ise 114 milyon lira olarak öngörüldü.
TARIM
------------------------------------------------ ----- ----- -----
ALAN BAZLI TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMELERİ 1247 2206 2213
DGD 0 0 0
Alan Bazlı Ek Ödeme (Org. Tarım, İyi Tarım,
Toprak Analizi) 13 111 101
Mazot 469 554 550
Gübre 596 702 680
Sertifikalı Tohum ve Fidan Kullanımı 85 60 70
Çevre Amaçlı Tarım Alanlarının Korunması (ÇATAK) 6 9 13
Fındık 0 645 707
Alternatif Ürün Ödemeleri 4 49 27
Tütün 4 8 8
Fındık 0 41 19
Telafi Edici Ödemeler 74 76 65
Patates Siğili Desteği 11 11 0
Çay Budama Tazminatı ve Masrafları 63 65 65
FARK ÖDEMESİ DESTEKLEME HİZMETLERİ 2007 1818 2068
Arz Açığı Olan Ürünlere Ödemeler 826 1058 1116
Hububat 1008 635 790
Çay 113 115 115
Bakliyat (kuru fasulye, nohut, mercimek) 60 10 47
HAYVANCILIK DESTEK ÖDEMELERİ 908 1252 1267
KIRSAL KALKINMA AMAÇLI TARIMSAL DEST. 247 155 302
TARIM SİGORTASI DESTEKLEME HİZMETLERİ 61 70 100
AFETTEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE YARDIM ÖDEMELERİ 29 138 11
DİĞER TARIMSAL AMAÇLI DESTEKLER 175 104 50
TOPLAM 4674 5743 6011
GAP Eylem Planı Kırsal Kalkınma ve Hayvancılık
Destekleri 75 126 114
GENEL TOPLAM 4749 5869 61251
AA
Saturday, August 13, 2011
50 Yıllık Tohumlar Heyecanlandırdı
İstanbul Ticaret Borsası Laboratuvarlarında 50 yıl öncesine ait organik tahıl tohumları bilim çevreleri ve ziraatçılar arasında heyecana yol açtı.
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Kopuz’un borsa binasının depolarını gezerken tesadüf eseri ortaya çıkardığı "hazine" tohumlar bilim çevreleri ve ziraatçılar arasında heyecana yol açtı.
Hazine olarak nitelendiriliyor, çünkü tohumlar yüzde yüz saf ve genetiğiyle oynanmamış, şimdilerin moda tabiriyle hepsi "organik"...
Türkiye Bu İşten Çok Karlı Çıkabilir...
Eğer tohumlar canlı, yani ekilebilir durumdaysa Türkiye bu işten çok karlı çıkabilir.
Ali Kopuz, "Çimlendirme testi pozitif sonuç verirse, bunun 2-3 sene kadar bir süreci var. Bunun patent olsun, üretim olsun bakanlığımızca herhalde komisyonunun vereceği kararca bunun patentini ve üretimini yapıp, ülkemize ve dünyaya satma işi çıkar" dedi.
Tohumlar, saf yerli ırklara ait tahıl üretimi ve bitki ıslahında kullanılabilirse, tohumda dışa bağımlılık azalabilir.
Bu yüzden Tarım Bakanlığı ve üniversitelerin talip olduğu tohumlar, özel güvenlik, alarm ve çelik kapıyla koruma altına alınmış durumda.
Peki Bu Tohumlar Hangi Ürünlere Ait?
Ali Kopuz bu sorunun cevabını şu sözlerle veriyor:
"Mevcut olan 33 çeşit, bunun içinde fasulyeden tutun nohutundan tutun kimyonundan tutun haşhaşından tutun olmayan tohumlar var şu anda Türkiye’de diyebilirim, olmayan tohumlar."
Buluş önemli, zira tohumlar canlı çıkmasa bile, ziraat fakültelerinin çalışmalarında kullanılabilecek durumda.
Türkiye’nin son dönemde domatasten bezelyeye kadar pek çok ürünün tohumunu yurtdışından aldığı düşünülürse, bulunan tohumların önemi bir kat daha artıyor.
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Kopuz’un borsa binasının depolarını gezerken tesadüf eseri ortaya çıkardığı "hazine" tohumlar bilim çevreleri ve ziraatçılar arasında heyecana yol açtı.
Hazine olarak nitelendiriliyor, çünkü tohumlar yüzde yüz saf ve genetiğiyle oynanmamış, şimdilerin moda tabiriyle hepsi "organik"...
Türkiye Bu İşten Çok Karlı Çıkabilir...
Eğer tohumlar canlı, yani ekilebilir durumdaysa Türkiye bu işten çok karlı çıkabilir.
Ali Kopuz, "Çimlendirme testi pozitif sonuç verirse, bunun 2-3 sene kadar bir süreci var. Bunun patent olsun, üretim olsun bakanlığımızca herhalde komisyonunun vereceği kararca bunun patentini ve üretimini yapıp, ülkemize ve dünyaya satma işi çıkar" dedi.
Tohumlar, saf yerli ırklara ait tahıl üretimi ve bitki ıslahında kullanılabilirse, tohumda dışa bağımlılık azalabilir.
Bu yüzden Tarım Bakanlığı ve üniversitelerin talip olduğu tohumlar, özel güvenlik, alarm ve çelik kapıyla koruma altına alınmış durumda.
Peki Bu Tohumlar Hangi Ürünlere Ait?
Ali Kopuz bu sorunun cevabını şu sözlerle veriyor:
"Mevcut olan 33 çeşit, bunun içinde fasulyeden tutun nohutundan tutun kimyonundan tutun haşhaşından tutun olmayan tohumlar var şu anda Türkiye’de diyebilirim, olmayan tohumlar."
Buluş önemli, zira tohumlar canlı çıkmasa bile, ziraat fakültelerinin çalışmalarında kullanılabilecek durumda.
Türkiye’nin son dönemde domatasten bezelyeye kadar pek çok ürünün tohumunu yurtdışından aldığı düşünülürse, bulunan tohumların önemi bir kat daha artıyor.
Wednesday, August 3, 2011
Organik-Ekolojik Tarım Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları
Türkiye'de kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylar ve kuruluşlara kontrol yetkisi verilir.
Organik tarımı belgeler ve garantiler!
Bir ürünün "ekolojik-organik" olarak satılabilmesi için uluslararası geçerliği olan bir sertifikasının olması gerekir. Üretim, işlenme ve paketlenme aşamalarında bağımsız kontrol ve sertifika kuruluşları denetim yapar ve ürünün "ekolojik-organik" olduğunu garantiler.
Satın aldığınız "ekolojik-organik" ürünlerin üzerinde, kontrolleri yapan ve sertifikayı veren kuruluşun logosu ve bilgileri bulunur.
Bağımsız kuruluşlardır!
Yönetmelikte tanımı yapılan kontrol ve sertifikasyon kuruluşları bağımsız olmalı, üretim ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmamalı, ticaret yapmamalı ve danışmanlık hizmeti vermemelidirler.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından onaylıdır!
Türkiye'de kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylar ve kuruluşlara kontrol yetkisi verilir.
Türkiye'de yasada belirtilen koşulları yerine getirerek yetki belgesi almış kontrol ve sertifikasyon kuruluşları:
BCS
Adres: Mithatpaşa Cad. İsmailoğlu İşhanı No:234 Kat: 4 Daire: 7-8 Narlıdere / İzmir
Tel: +90 (232) 239 09 07
E-posta: bcsturkey@superonline.com
Web: www.bcs-oeko.com/en_contacts_europe.html
CERES
Adres: İnönü Cad. No.705 Yunus Emre Apt. Kat: 1/1 Poligon / İzmir
Tel: +90 (232) 247 20 22
E-posta: info@ceres-cert.com.tr
Web: www.ceres-cert.com
ECOCERT
Adres: Cumhuriyet Cad. No: 2/3 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 343 43 60 / 343 55 50
E-posta: ecocert@ttnet.net.tr
Web: www.ecocert.com
EKOTAR
Adres: Adnan Menderes Bulvarı No: 36/1 Mersin / İçel
Tel: +90 (324) 325 49 64
E-postal: ekotar@europe.com
ETKO
Adres: 160 Sok. No:13/7 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 339 76 06
E-posta: info@etko.org
Web: www.etko.org
ICEA
Adres: Mustafa Kemal Cad. No: 166/2 Kat: 7 Daire: 13 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 342 60 68
E-posta: admin@icea-tr.com
Web: www.icea-tr.com
IMC
Adres: İzmir Cad. No: 3/17 Kızılay / Ankara
Tel: +90 (312) 232 54 32
E-posta: imcturk@imcert.it
Web: www.imcert.it
IMO
Adres: 225 Sok. No:29 Daire:7 35040 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 347 47 05
E-posta: imotr@imo-control.org
Web: www.imo-control.org/tr
ORSER
Adres: Simon Bolivar Caddesi Cemal Nadir Sokak No: 10 Kat: 2 Çankaya / Ankara
Tel: +90 (312) 438 15 60
E-posta: or_ser@hotmail.com
SKAL
Adres: Süvari Cad. No: 8/1 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 343 26 51
E-posta: turkey@skalint.com
Bir ürünün "ekolojik-organik" olarak satılabilmesi için uluslararası geçerliği olan bir sertifikasının olması gerekir. Üretim, işlenme ve paketlenme aşamalarında bağımsız kontrol ve sertifika kuruluşları denetim yapar ve ürünün "ekolojik-organik" olduğunu garantiler.
Satın aldığınız "ekolojik-organik" ürünlerin üzerinde, kontrolleri yapan ve sertifikayı veren kuruluşun logosu ve bilgileri bulunur.
Yönetmelikte tanımı yapılan kontrol ve sertifikasyon kuruluşları bağımsız olmalı, üretim ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmamalı, ticaret yapmamalı ve danışmanlık hizmeti vermemelidirler.
Türkiye'de kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylar ve kuruluşlara kontrol yetkisi verilir.
BCS
Adres: Mithatpaşa Cad. İsmailoğlu İşhanı No:234 Kat: 4 Daire: 7-8 Narlıdere / İzmir
Tel: +90 (232) 239 09 07
E-posta: bcsturkey@superonline.com
Web: www.bcs-oeko.com/en_contacts_europe.html
CERES
Adres: İnönü Cad. No.705 Yunus Emre Apt. Kat: 1/1 Poligon / İzmir
Tel: +90 (232) 247 20 22
E-posta: info@ceres-cert.com.tr
Web: www.ceres-cert.com
ECOCERT
Adres: Cumhuriyet Cad. No: 2/3 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 343 43 60 / 343 55 50
E-posta: ecocert@ttnet.net.tr
Web: www.ecocert.com
EKOTAR
Adres: Adnan Menderes Bulvarı No: 36/1 Mersin / İçel
Tel: +90 (324) 325 49 64
E-postal: ekotar@europe.com
ETKO
Adres: 160 Sok. No:13/7 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 339 76 06
E-posta: info@etko.org
Web: www.etko.org
ICEA
Adres: Mustafa Kemal Cad. No: 166/2 Kat: 7 Daire: 13 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 342 60 68
E-posta: admin@icea-tr.com
Web: www.icea-tr.com
IMC
Adres: İzmir Cad. No: 3/17 Kızılay / Ankara
Tel: +90 (312) 232 54 32
E-posta: imcturk@imcert.it
Web: www.imcert.it
IMO
Adres: 225 Sok. No:29 Daire:7 35040 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 347 47 05
E-posta: imotr@imo-control.org
Web: www.imo-control.org/tr
ORSER
Adres: Simon Bolivar Caddesi Cemal Nadir Sokak No: 10 Kat: 2 Çankaya / Ankara
Tel: +90 (312) 438 15 60
E-posta: or_ser@hotmail.com
SKAL
Adres: Süvari Cad. No: 8/1 Bornova / İzmir
Tel: +90 (232) 343 26 51
E-posta: turkey@skalint.com
Subscribe to:
Posts (Atom)